Työstressi ja suolisto: esimerkki omasta elämästä

Sanonta ”perhosia vatsassa” on varmasti kaikille tuttu. Silti monilta jää yhdistämättä stressin vaikutukset suoliston kuntoon yleisemmin. Sama unohtui itseltä vuoden ensimmäisellä työviikolla.

Olin lomaillut todella leppoisasti ja ajatukset täysin irti työasioista koko joululoman ajan. Läppäriä en ollut työasioissa avannut kertaakaan ja loman aikana kertyneet mailitkin luin vasta ensimmäisenä työpäivänä (ne eivät todellakaan tule piippauksen saattamana kännykkään, koska haluan itse päättää ajankäytöstäni ja työajoistani :) ). Ensimmäisen työpäivän olin varannut valmennuksilta vapaaksi, että ehdin purkamaan mailit ja tekemään kaikki tarvittavat valmistelut ja paperityöt rauhassa.

Päivä sujui leppoisasti töitä puuhaillen, eikä mitään isompia stressinaiheuttajia tullut vastaan. Silti huomasin, että lomalta paluu töiden pariin alkoi nostamaan kierroksia, kun kaikki töihin liittyvät asiat ja tulevat tekemiset nousivat esille. Tämä on ihan normaalia arkea, mutta leppoisan loman jälkeen se tuntuikin vähän hektiseltä ja kuormittavalta. Ensimmäisen työpäivän jälkeiset unet jäivät vähän normaalia huonommiksi ja kevyemmiksi ja seuraavana päivänä ihmettelin, miksi maha turvottelee ruuasta, joka ei normaalisti aiheuta mitään ongelmia. Vatsan turpoamisen ja töiden aloittamisen aiheuttaman stressin yhteyden hoksasin vasta illalla, kun valmennuksesta kotiin kävellessäni kuuntelin Robb Wolfin podcastia.

Podcastissa Scotty Hagnas esitti oman näkemyksensä suolistoflooran ja stressin yhteyden suunnasta; stressi johtaa huonompaan suolistoflooraan eikä toisin päin. Ja jo yhden yön huonot unet saattavat näkyä suolistossa. Sopivasti muutama päivä myöhemmin sain isältäni linkin tutkimukseen, jossa vapaana elävien oravien stressitasojen ja suolistoflooran väliltä oli löydetty yhteys.

Kun töiden alkamisen aiheuttama stressipiikki laantui, ei yllättäen vatsan turpoamista aiheuttanut ruoka enää turvotellutkaan.

Nykyisen ymmärrykseni mukaan krooninen stressi vaikuttaisi olevan lähes kaikkien kroonisten sairauksien taustalla ja suolisto taas kaiken terveyden ytimessä. Siksi stressi todellakin kannattaa pyrkiä pitämään aisoissa ja suolisto kunnossa!


Stressinhallinnan TOP 5: 1. Poista elämästäsi ne stressorit jotka voit 2. Ota käyttöön sinulle sopivat stressinhallintamenetelmät 3. Huolehdi, että saat riittävästi unta 4. Tee oikeasti kivoja ja sinulle hyvää fiilistä tuottavia asioita, ne ovat vastaisku krooniselle stressille 5. Vaali läheisiä ihmissuhteistasi ja vietä aikaa hyvien tyyppien seurassa
Suoliston kunnon TOP 5: 1. Ruokavalio: poista suolistoa ärsyttävät ruuat ja lisää tilalle ravinteikasta oikeaa ruokaa, joka sisältää reilusti kuituisia kasviksia 2. Nuku riittävästi 3. Hallitse kokonaisstressikuormaa 4. Liiku – sekä aktiivisesti arjessa että välillä vähän rankemmin treenaten, esim. voimaharjoittelun muodossa 5. Muista hyviä bakteereja sisältävät ruuat, kuten maitohappokäymisellä valmistettu hapankaali ja ota tarvittaessa lisäapua purkista probiootteina

3 views0 comments

Recent Posts

See All