Ruokaympäristö, makeanhimo ja rutiinit


Tulipas jälleen hyvin havaittua ruokaympäristön merkitys, kun haluaa tehdä fiksuja valintoja syömiseen liittyen.

Pari päivää sitten lähdin illalla kauppaan ja huomasin, että on aavistuksen nälkä. Tiesin kuitenkin, ettei nälän puolesta ole mitään ongelmaa käydä kaupassa ja syödä jääkaapista löytyvistä valmiiksi tehdyistä ruuista iso illallinen vasta sen jälkeen. Kävin kaupassa ja tein rauhassa isot ostokset ja palasin hyvillä mielin kotiin.

Laittaessani ruokaa lämpiämään, satuin huomaamaan kaapissa avatun karkkipussin ja välittömästi iski todella vahva karkinhimo. Huomasin hymyillen, että tuli kirjaimellisesti vesi kielelle. Päätin ottaa muutaman karkin ja lopulta söin karkkipussin loppuun innokkaasti ahmien ja itselleni naureskellen, että kylläpäs karkki maistuu nälkäisenä hyvältä!

En kokenut karkin syömistä minään ongelmana, eikä siitä tullut paha mieli ja ruokaakin maistui iso annos sen jälkeen, eli sinällään se oli täysin OK ja söin karkit hyvillä mielin. Tällaista ahmimista ei kovin usein tapahdu, koska en edes muista, mistä tilanteesta pussi oli kaappiin jäänyt ja miten kauan se oli siellä avattuna ollut. Mutta jos karkkipussi ei olisi osunut silmiin, ei olisi tullut mieleenkään lähteä sellaista varta vasten hakemaan. Eli mitä parempia vaihtoehtoja pidät kaapissasi, sitä fiksummin syöt myös heikkoina hetkinä.

Jos yllä kuvattu makeanhimo vaivaa joka ilta, jos herkuttelua on vaikeaa hallita ja siitä tulee paha mieli ja syyllinen olo, jos oikea ruoka jää sen takia syömättä ”koska söin jo liikaa muutenkin” ja homma harmittaa koko loppuillan, on asialle hyvä tehdä jotain. Jos yllä kuvattu ahmiminen ja sen jälkeinen harmittelu on normaalitilanne, voit päästä pitkälle jo sillä, että suunnittelet päivän ja viikon syömisiä ja kauppareissuja vähän etukäteen, syöt riittävästi ja riittävän säännöllisesti oikeaa hyvää ravitsevaa ruokaa ja pidät kodin ruokaympäristön fiksuja valintoja tukevana, eli kaapeista löytyy vain ravinteikkaita ja terveyttä tukevia ruokia. Tämä voi vaatia aluksi vähän opettelua, mutta rutiiniksi muodostuttuaan se onnistuu ihan yhtä helposti kuin muutkin nyt itsestään selvänä pitämäsi rutiinit ja tavat!

1 view0 comments

Recent Posts

See All