Paljasjalkailu on parhautta


Olen jo pari kesää fiilistellyt paljasjalkakengät jalassa liikkumisen tuomaa lapsenomaista intoa. Fivefingersit jalkaan vetäessä tuntui, että oli pakko päästä kirmailemaan kallioille, hyppimään kiville ja kävelemään epätasaisille pinnoille, koska kunnon tuntuma maastoon jotenkin tuottaa valtavasti mielihyvää.

Viime syksynä ostin viimein Fivefingersejä paremmin normaalimenoon soveltuvat paljasjalkakengät, VivoBarefootin Aqueousit. Olin välittömästi myyty ja kadulla kävellessä teki mieli astua kanttareiden, kivien ja muiden epätasaisuuksien päälle ja fiilistellä jalkapohjien tuntumaa alustaan. Samoin varpaille liikkumatilan mahdollistava leveä lesti on todella mukava. Aqueousien hommaamisen jälkeen kuljin käytännössä vain ne jalassa ja tuntuu, että ikijumissa olleet pohkeeni ovat huomattavasti vetreämmät paljasjalkakenkäilyn jäljiltä. Jos jostain syystä on pitänyt laittaa normikengät jalkaan, on välittömästi huomannut miten epämukavat aikaisemmin miellyttävinä pitämäni kengät oikeasti ovat. Ne puristavat ja kiristävät ja tekevät askelluksesta kankean ja töksähtelevän. Aqueousit ovat ihan huiput: mukavat jalassa, kohtalaisen stylet arkena ja toimistollakin käytettäväksi ja vedenpitävyys tekee niistä joka kelin kengät, joilla pärjää ulkona myös talvella. Sileä pohja tosin teki niistä aika liukkaat lumisilla kaduilla kulkiessa. Valitettavasti Aqueousit eivät enää ole Vivon mallistossa.


Paljasjalkakengistä löytyy nykyään moniin erilaisiin tilanteisiin sopivia malleja. Tänä talvena sain testailtavakseni vaelluskengän oloiset VivoBarefootin Off Road Hi kengät. Toisin kuin Aqueouseissa, Off Roadeissa on voimakkaalla kuvioinnilla varustettu pohja, joka pitää erinomaisesti talvikeleissä. Silti pohjat ovat joustavat ja tarjoavat hyvän tuntuman alustaan. Siitä omana esimerkkinä on muun muassa talvisella puunrungolla kävely, joka sujui ongelmitta. Tuntui, että kengät suorastaan pureutuivat kaarnaan kiinni. Toisin kävi viime talvena, kun vastaavalla kävelyllä keskuspuistossa kikkailin kaatuneella puulla laadukkaat perinteiset Meindlin vaelluskengät jalassa, liukastuin ja putosin selälleni (onneksi pehmeään) lumeen. Olettaisin, että tasapainon menetyksen syynä oli perinteisten vaelluskenkien jäykkä pohja ja liian tukeva nilkkaosa. Off Roadit ovat myös vedenpitävät, kuten oheisesta kuvasta käy ilmi ja sopivat siten erinomaisesti Suomen talveen ja miksei kesäänkin.

Mutta ovatko paljasjalkakengät oikeesti terveelliset? Tutkimusten mukaan vaikuttaisi, että ovat. Siitä lisää tulevissa postauksissa.

Suosittelen testaamaan paljasjalkakenkiä, mutta varoitan, että niihin jää koukkuun, eikä vanhoja normikenkiä enää hetken päästä halua käyttää!Oletko sinä käyttänyt paljasjalkakenkiä? Mitkä fiilikset niistä ovat jääneet? Jätä kommentti niin jatketaan keskustelua!

4 views0 comments

Recent Posts

See All