Onks viljoi näkyny? Osa 2


Tässä on viljojen syömisen negatiivisia terveysvaikutuksia käsittelevän postausparin osa kaksi. Jos et ole vielä lukenut osaa yksi, tsekkaa se tästä.


Gluteenin yhteydestä skitsofreniaan

Psychology Today -verkkolehden blogissa lääkäri Emily Deans vetää yhteen tutkimustuloksia, joissa skitsofrenia yhdistetään gluteeniin ja autoimmuunioireisiin. Vastaavasti Robb Wolf viittaa kirjassaan The Paleo Solution viljojen syöntiin yhdistetyn vuotavan suolen syndrooman ja siitä johtuvan autoimmuunivasteen yhteydestä skitsofreniaan.


Mitä yhteistä on gluteenilla ja omenalla?

En tiedä onko mitään muuta kuin se, että gluteeni saattaa osaltaan vaikuttaa siihen, että ihmiset ovat yhä useammin omenan muotoisia. Maailman johtaviin voimavalmentajiin lukeutuva Charles Poliquin listaa blogissaan 12 syytä välttää gluteenia, osa 1 ja osa 2 . Yhdeksi syyksi gluteenin välttämiselle Poliquin nostaa gluteenin keskivartalolihavuutta lisäävät vaikutukset. Tämä johtuu gluteenin insuliinitasoja nostavasta vaikutuksesta, sekä siitä, että gluteeni on vahva allergeeni, jonka takia se nostaa stressihormoni kortisolin tasoja. Korkeat insuliini- ja kortisolitasot aiheuttavat rasvan kerääntymistä keskivartaloon.Vitamiinit ja hivenaineet

Viljojen jättäminen pois ruokavaliosta ei vaaranna minkään tärkeän vitamiinin tai hivenaineen saantia. Loren Cordain kokosi artikkelissaan päivän ateriat nykyisin yleisesti syödyistä paleotyyppisistä ruoista, eli lihasta, kalasta, kasviksista, pähkinöistä ja hedelmistä. Cordain laski päivän aterioiden sisältämät ravinnemäärät tarkoitukseen käytetyllä ohjelmistolla.

Tuloksia on havainnollistettu Cordainin artikkelista poimitussa taulukossa , jossa ravinnemääriä verrattiin suositeltuun päiväsaantiin (recommended daily allowance, RDA). Päivittäisen saannin suositukset ylittyvät moninkertaisesti lähes kaikkien ravinteiden osalta.

Ainoa ravinne, joka jää alle suositellun päiväsaannin on kalsium. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua. Artikkelista voi lukea Cordainin perustelut asialle ja tulemme käsittelemään aihetta blogissa tulevaisuudessa.

Ravitsemus ja terveys -blogi tarkasteli ruokien niitä vitamiineja ja hivenaineita, joille valtion ravitsemusneuvottelukunta antaa saantisuosituksia. Blogissa listattiin näiden ravinteiden parhaat lähteet . Ruokien vitamiini- ja hivenainesisältökisassa parhaimmille sijoille ylsivät: kalat, maksa, lihat, munuainen, merilevä ja kananmunat. Viljat loistivat poissaolollaan.


Entäs kuidut?

Viljojen terveellisyyttä perustellaan usein kuidun saannin turvaamisella. Kuitenkin, kuten edellisessä postauksessa linkitetyssä Robb Wolfin kirjan kappaleessa todettiin, nimenomaan viljan kuituosa sisältää ruuansulatuksen toimintaa haittaavia ja sitä kautta useita ongelmia aiheuttavia antiravinteita. Lisäksi, kasvikset sisältävät keskimäärin 8 kertaa enemmän kuituja per kalori kuin viljat. Yllä mainitussa Cordainin esimerkkipaleoruokavaliossa kuitua kertyi mukavat 42,5 g, joka sekin ylittää päivittäisen 25 g saantisuosituksen. Eli kuitujen saannistakaan ei tarvitse olla huolissaan viljattomalla ruokavaliolla, kunhan muistaa syödä reippaasti kasviksia.


Mutku mä oon ihan terve

Viljojen jättäminen pois ruokavaliosta ei vaaranna minkään tärkeän vitamiinin tai hivenaineen saantia.

Niin kuin yllä olevista teksteistä ilmenee, viljat voivat aiheuttaa useanlaisia ongelmia. Näistä osa on sellaisia, joissa varsinaisia oireita on vaikeaa havaita. Tai sitten tilanne on niinkuin mulla oli aikaisemmin, että oireet olivat niin tavallinen osa elämää, ettei tullut ajatelleeksi, että ne voisivat johtua tietyistä ruoista. Tämän takia kehotan Robb Wolfin esimerkin mukaisesti kokeilemaan viljatonta ruokavaliota kuukauden tai kahden ajan ja tutkailemaan, miltä olo tuntuu. Sen jälkeen, jos ei ole vielä olon paranemisesta vakuuttunut uuden viljattoman ruokavalion paremmuudesta, voi kokeilla ottaa viljat takaisin ruokavalioon. Tällöin viimeistään vakuuttuu siitä, että ilman niitä on parempi olla. Mulla ei ole tiedossa ketään, kenen hyvinvointi ei olisi parantunut viljojen poisjättämisen jälkeen.

Kaikkia mekanismeja viljojen aiheuttamille ongelmille ei vielä tunneta, eikä niistä ole tieteellistä 100% varmaa selitystä. Mutta sen ei kannata antaa olla este viljattomuuden testaamiselle, käytännön kokemukset useista eri lähteistä kertovat sen mitä tiede ei (vielä) kerro.


Vaihtamalla paranee!

Kun korvaat ravinnossasi olevat viljat lihoilla ja kasviksilla, on sinulla mahdollista saavuttaa seuraavat, potentiaalisesti todella suuret parannukset elämänlaatuusi:

Ravinnon vitamiini- ja hivenainepitoisuus kasvaa, koska viljat ovat sekä ravinneköyhiä, että sisältävät aineita, jotka sitovat itseensä ravinteita tai estävät niiden imeytymistä ruuansulatuskanavassaViljoissa on vatsaa ärsyttäviä ja sitä kautta suolenseinämän läpäisyä lisääviä aineita. Suolenseinämän läpäisy on yhdistetty lukuisiin autoimmuunisairauksiin ja sen aiheuttama matalan tason tulehdus on tunnistettu syyksi useimpien kroonisten sairauksien taustallaAutoimmuunisairauksia, joihin viljojen syöminen on yhdistetty: 1-tyypin diabetes, reuma, Sjögrenin syndrooma ja MS-tauti.Psykologisia ja neurologisia sairauksia, joihin viljojen syöminen on yhdistetty: epilepsia, autismi ja skitsofrenia.Keskivartalolihavuus voi johtua viljojen syömisestä.

Amerikassa sanottaisiin että nuff said! Mutta jatketaan me kuitenkin  keskustelua, eli laittakaa kommenttiosioon tästä postauksesta heränneitä ajatuksia, omia kokemuksianne siirtymisestä viljattomaan ruokavalioon ja miten se vaikutti hyvinvointiin. Löytyykö joku, jolla olo ei parantunut viljattomaan ruokavalioon siirtymisestä?

4 views0 comments

Recent Posts

See All