Miksi keskustelu ruokavalioista käy niin kuumana?


Ruokavalio on ihmiselle erittäin henkilökohtainen jopa herkkä asia. Varsinkin, kun hyvin moni kokee jonkinlaista huonommuutta omaan kehoonsa liittyen ja ihmisillä on monenlaisia kroonisia vaivoja joista eivät edes kehtaa puhua. Kun ihminen kokee tarpeelliseksi pitää itsestään parempaa huolta ja alkaa tehdä muutoksia omaan ruokavalioon tai elämäntapaan, hänen on erittäin vaikea saada tukea omille valinnoilleen. 


Olen kuullut ihmisille sanottavan, että 

“Minä en ainakaan halua rääkätä itseäni tuolla tavalla.” ja

“Etkö sinä nyt saa syödä ollenkaan leipää?” ja

“Miten sinä meinaat muka selvitä joulusta tuolla tavalla?”. 


Kun hänelle olisi pitänyt sanoa esimerkiksi, että 

“Hienoa, hyvä sinä! ja 

“Voinko olla jotenkin tukena tai avuksi?” ja

“Millaisia kokemuksia sinulla on tähän mennessä?” ja

“Mistä olet löytänyt tietoa?”.


On mielenkiintoista (sanan negatiivisessa merkityksessä) seurata somessa keskustelua ruokavalioista. Ruokavaliot aiheena kuumentaa tunteita ihan asiattomuuteen asti. Ihmisiä kiusataan internetissä jos he ovat kokeneet jonkin erilaisen ruokavalion itselleen toimivaksi. Jopa jonkintasoiset vaikuttajat nauravat ja v****ilevat ihmisille suljetuissa facebook-ryhmissä. 

Se on todella pelottavaa. Sitä on todella vaikea ymmärtää. Miten erilaisuus koetaan niin suureksi uhkaksi. Kyllähän valtamedia ja tieteellinen konsensus puhuttelee edelleen isoja massoja mutta aina on ollut pieniä altavastaajia jotka haluavat tutkia asioita itse ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja varsinkin silloin, kun mikään muu ei enää tunnu auttavan. Tärkein teema tässä on vastuun ottaminen.


On jotenkin luonnollista kertoa ja jakaa omia positiivisia kokemuksia, varsinkin kun tietää, että on paljon muitakin ihmisiä jotka taistelevat samojen ongelmien kanssa, voivat huonosti eivätkä saa tuloksia muilla tavoin, eivätkä oikein tiedä mistä lähteä etsimään vaihtoehtoja tai tietoa. Ei siinä pitäisi olla mitään väärää. Jokainen valitsee oman elämäntapansa kuitenkin itse, ihmiset ovat älykkäitä ja ansaitsevat tukea ja luottamusta.


Saimme aika ikävää palautetta yhdelle postaukselle facebookissa. Se hämmensi meitä todella paljon. Miksi ihmeessä ihmiset reagoivat siihen niin voimakkaasti? Miksi meitä syytettiin kultiksi ja puhuttiin disinformaatiosta? Miten uskonnollisuus liittyi asiaan?

Missä maailmassa nämä ihmiset elävät? Ovatko he seuranneet uusia tutkimuksia? Ja tietävätkö he esimerkiksi mitä paleo-ruokavalio on vai kuvittelevatko he vaan tietävänsä?

Kun ihminen kokee olonsa uhatuksi hän valitsee yleensä yhden reaktion seuraavista: hyökkää, pakene tai lamaannu. Selvästi meidän jakama kuva sai jotkut tuntemaan olonsa uhatuksi. Se ei missään tapauksessa ollut meidän tarkoitus. 


Meidän tavoite Helsinki Paleossa on kannustaa ihmisiä pitämään itsestään huolta, olemaan uteliaita ja hyväksymään myös erilaiset ihmiset, uskomukset ja näkemykset.

Pidetään yhtä Helsinki Paleo yhteisönä ja autetaan toisiamme voimaan paremmin!

52 views0 comments