Mikä nykymenossa mättää?
Terveellisestä ruokavaliosta on monta erilaista suuntausta ja ohjeistusta, joista kaikki väittävät olevansa sitä just parasta ja terveellisintä. Tästä on mahdotonta saada tolkkua, jos ei jaksa perehtyä asiaan. Kaiken tämän informaation suodattamisessa on tärkeää arvioida tietoa monesta näkökulmasta. Nykyään usein saadaan joku kapean näkökulman tutkimustulos, josta vedetään isot otsikot mediassa. Yksittäisten tutkimusten ja niiden tuloksista vedettyjen johtopäätösten sijaan tulisi katsoa, miltä asia näyttää laajemmin tarkasteltuna:

Tunnetaanko ihmisen fysiologiasta mekanismi, joka voisi aiheuttaa kyseisen tuloksen?Tukeeko muu laadukas tutkimustieto johtopäätöstä?Tukeeko kokemusperäinen tieto johtopäätöstä?Näiden lisäksi asiaa tulisi vielä tarkastella evoluution ja antropologisten todisteiden avulla

Yksi havainnollistava esimerkki länsimaisen ruokavalion terveysvaikutuksista on noin sadan vuoden takaa. Tällöin länsimaiden siirtomaissa lääkärit tutkivat luonnonkansoja, jotka olivat ensikertaa kosketuksissa länsimaisten ihmisten kanssa. Lääkärit totesivat, että luonnonkansoilla ei esiinny käytännössä lainkaan länsimaissa tyypillisesti esiintyviä sairauksia kuten sydänsairaudet, syövät, diabetes, reuma, alzheimer, MS-tauti, osteoporoosi yms. Kuitenkin, kun luonnonkansat länsimaalaistuivat ja rupesivat syömään meikäläistä ruokavaliota, heillä alkoi ilmaantua samoja sairauksia, eli kyseessä eivät voineet olla geneettiset erot.

Tavanomaisten länsimaisten sairauksien taustalla on tunnistettu useita syitä. Niistä tärkeimpiä ovat:

Jatkuvasti korkeat veren insuliinipitoisuudet (= insuliiniresistenssi)Vatsan ärsytys ja siihen liittyvä suolenseinän vuotaminenRavinnon rasvahappokoostumus, erityisesti omega-6 ja omega-3 rasvojen väärä suhde

Lihominen rasvapitoista ruokavaliota syömällä on todella vaikeaa.


Veren korkeat insuliinipitoisuudet

Insuliini säätelee veren sokeripitoisuutta. Yksinkertaistettuna, se on varastohormoni, joka siirtää verensokerin lihaksiin käyttöön tai rasvasoluihin varastoon. Kun syömme, verensokeri kohoaa ja haima erittää insuliinia verensokeria kontrolloimaan. Makroravinteista hiilihydraatit nostavat verensokeria eniten. Jotkut nopeammin ja jotkut hitaammin, mutta kaikki kuitenkin nostavat. Usein kehotetaan syömään käsittelemätöntä tärkkelystä mieluummin kuin sokereita. Tärkkelys on polysakkaridia eli suomeksi ”monta sokeria” ja lopulta tärkkelys pilkkoontuu siis ihan samaksi sokeriksi meidän kropassa. Proteiini nostaa verensokeria jonkun verran, riippuen syödystä määrästä. Ainoa ruoka-aine, joka ei juurikaan nosta insuliinipitoisuuksia, on rasva. Eli yksinkertaistettuna: lihominen rasvapitoista ruokavaliota syömällä on todella vaikeaa.

Korkeat insuliinitasot estävät kropan omien rasvavarastojen käytön energiaksi. Elimistö tulkitsee korkeat insuliinitasot merkiksi siitä, että ruokaa on saatavilla, joten se säästää rasvavarastot tulevaisuuden tarpeiden varalle.

Korkeat insuliinipitoisuudet aiheuttavat myös niin sanottua matalan tason tulehdusta, jonka yhä enenevissä määrin katsotaan olevan lähes kaikkien kroonisten tautien taustalla.

Evoluutionäkökulma: ihmisellä on monta hormonia, jotka aiheuttavat verensokerin nousun, jos sitä tarvitaan, esimerkiksi adrenaliini hätätilanteessa tai kortisoli stressaavassa tilanteessa. Mutta ihmisellä on vain yksi hormoni, eli insuliini, joka laskee verensokeria. Tästä voidaan päätellä, että ihmisen elimistö on tottunut siihen, että verensokeri on normaalitilassa alhaalla, josta se saadaan nopeasti ylös tarvittaessa. Mutta se ei ole tottunut siihen, että verensokeria pitää koko ajan laskea, mikä nykyistä normaalia ruokavaliota syödessä useimmiten on tilanne.

Insuliininhallinnalla on siis iso rooli sekä päivittäisen hyvinvoinnin, että elinikäisen terveyden kannalta.


Vatsan ärsytys ja suolenseinämän läpäisy

Pahimpia vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita ovat kaikki viljat, useimmat pavut ja palkokasvit ja usein myös maitotuotteet.

Vatsan ärsytys liittyy tiettyjen ruoka-aineiden puolustusmekanismeihin: ne eivät halua tulla syödyiksi. Näiden ruoka-aineiden syöminen aiheuttaa erilaisia ruuansulatus ja suolisto-ongelmia, kuten haavaista koliikkia, Chronin tautia ja keliakiaa. Lisäksi nämä puolustusmekanismit aiheuttava sen, että suolenseinämä ei ole enää tarpeeksi tiivis, eli se alkaa ”vuotamaan”. Näin suolenseinämä päästää lävitseen verenkiertoon aineita, joita sinne ei kuulu, kuten bakteereja ja sulamattomia ruoka-aineita, esimerkiksi erilaisia proteiineja. Tämä stimuloi immuunijärjestelmää ja aiheuttaa jo aiemmin mainittua matalan tason tulehdusta. Lisäksi immuunijärjestelmä havaitsee verenkiertoon päässeet proteiinit, tunnistaa ne vieraiksi ja tuhoaa ne puolustaakseen meitä. Suolenseinämän läpi tulevat proteiinit ovat kuitenkin usein immuunijärjestelmän näkökulmasta hyvin samannäköisiä kuin meidän kropan omat proteiinit. Tämän takia immuunijärjestelmä saattaa mennä sekaisin ja verenkiertoon päässeiden proteiinien tuhoamisen lisäksi se hyökkää myös kropan omien proteiinien kimppuun. Tämän arvioidaan olevan taustalla autoimmuunisairauksissa, joita ovat esimerkiksi reuma, ms-tauti ja 1-tyypin diabetes. Tieteellinen näyttö autoimmuunisairauksien taustoista ei ole vielä kiveen hakattua ja syntymekanismit eivät ole täydellisesti selvillä. Silti kokemusperäisen todistusaineiston perusteella voi todeta, että autoimmuunisairauksien hoidossa on saatu hyviä tuloksia vaihtamalla ruokavalio paleoksi.

Pahimpia vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita ovat kaikki viljat, useimmat pavut ja palkokasvit ja usein myös maitotuotteet. Kaikki edellä mainitut ovat ruoka-aineita, jotka eivät kuuluneet kivikauden ihmisen ruokavalioon.


Rasvahappokoostumus


Rasvat jaetaan yleisesti tyydyttyneisiin, kertatyydyttymättömiin ja monityydyttymättömiin. Kaikissa edellä mainituissa on vielä erilaisia alajakeita, joista tärkeimmät alajakeet ovat monityydyttymättömien rasvojen niin sanotut omega-rasvat. Nykyruokavaliosta saadaan liikaa omega-6 rasvoja ja liian vähän omega-3 rasvoja. Isoimpia omega-6 rasvojen lähteitä ovat yleisesti terveellisenä pidetyt kasviöljyt, esimerkiksi rypsi- ja auringonkukkaöljyt. Niitä käytetään myös halvan hinnan ja hyvän säilyvyyden takia valmisruoissa, joista ihmiset niitä paljon saavatkin. Omega-3 rasvoja saa kylmän veden kaloista, kuten lohi, sardiini ja makrilli, muista merenelävistä, kuten katkaravuista sekä riistasta ja pellolla kasvaneesta, heinää syöneestä naudasta. Ravinnon omega-6 : omega-3 suhde on vahvasti mukana kropan tulehdusprosesseissa, siten että omega-6 lisää matalan tason tulehdusta ja omega-3 vähentää sitä. Suhteen tulisi olla noin 2:1, mutta useimmiten se nykyisin on 10:1 tai enemmänkin. Nykyään on vaikeaa saada riittävästi omega-3 rasvoja ravinnosta, joten kalaöljyä on hyvä syödä purkista samalla pyrkien vähentämään omega-6 rasvojen saantia.


Yhteenveto


Luonnollisiin käsittelemättömiin ruokiin perustuva viljaton, maidoton ja palkokasviton paleoruokavalio korjaa yllämainitut epäkohdat.

Insuliinitasot pysyvät tasaisina ja matalina proteiini- ja rasvapitoisen ruokavalion ansiostaVatsan ärsytys ja suolenseinämän vuotaminen vähenee tai loppuu kokonaan, kun ongelman aiheuttavat ruoka-aineet poistetaan ruokavaliostaRasvahappokoostumus paranee, kun paljon omega-6 rasvoja sisältävät kasviöljyt ja einekset poistetaan ruokavaliosta ja omega-3 rasvojen saantia lisätäänKaikki nämä tekijät vähentävät myös matalan tason tulehdusta, jonka yhä enenevissä määrin katsotaan olevan länsimaisten kroonisten tautien aiheuttajana. Science-lehti valitsi havainnon tulehduksen roolista kroonisisten sairauksien synnyn taustalla yhdeksi 2010 -luvun tärkeimmistä tieteellisistä havainnoista.

Tuntuuko vaikealta uskoa, että rypsiöljy ja täysjyvävilja eivät välttämättä olekaan niitä terveellisen ruokavalion perusosia, joiksi niitä Suomessa mainostetaan? Niin mäkin luulin vielä reilu vuosi sitten. Jatketaan keskustelua kommenttiosiossa!

Ravinto- ja hyvinvointitutkimuksen tuoreimpaan tieteelliseen aineistoon perehtynyt lääketieteen lisensiaatti Olli Sovijärvi kommentoi tekstin luonnosta ja tarkasti sen asiavirheiden osalta. Isot kiitokset Ollille!


Lähteet: Robb Wolfin blogi , podcastit ja The Paleo Solution -kirja Chris Kresserin blogi ja podcastit The Paleo Diet kirjan kirjoittajan Loren Cordainin newsletter The Protein Power Lifeplan -kirjan kirjoittajan Michael Eadesin blogi Gary Taubesin Good Calories, Bad Calories -kirja Pedro Carrera-Bastos et al., 2011. The western diet and lifestyle and diseases of civilization

3 views0 comments

Recent Posts

See All