NORAN TIE PALEOON


Haluan kertoa oman tarinani ja sen, miten tutustuin paleoravintoon ja miten se tuli osaksi jokapäiväistä elämääni. Olen kilpaillut fitnessurheilussa 12-vuoden ajan ja sitä ennen harrastin kilpauintia. Ammatiltani olen liikunnanohjaaja/personal trainer sekä lentoemäntä. Elämä on ollut siis aika hektistä. Fitnessurheilun parissa vierähtäneet vuodet ovat antaneet paljon, mutta myös ottaneet. Saavutin tavoitteeni 2010 ja voitin Suomen mestaruuden. Ajanjaksona kisavuodet ovat olleet kovin vaihtelevia. Ravinnon kanssa on ollut haasteita. Kisadieetit ovat olleet rankkoja näännytyksiä rajuilla miinuskaloreilla, ja off-kaudet jatkuvan herkkuhimojen ja sopivan ruokamäärän kanssa taistelua. Keho ja mieli ovat joutuneet koville jo varmasti ihan fysiologisista syistä. Normaalilla kaudella söin proteiini- ja rasvapainotteisesti ja vähintään kerran viikossa söin vapaasti mitä vain.

Viimeisimpään kisaan aloitin valmistautumaan keväällä 2012. 24 viikon ohjelmaan kuului kehopainoharjoittelua, soutua, dippiä ja leuanvetotreenejä, salitreeniä sekä aerobista. Tein perinteisen dieettiohjelman, joka koostui kalorien rajoituksesta ja hiilihydraattien kanssa kikkailusta. Alussa mieli oli virkeä ja hyvä, mutta jo ennen puoltaväliä aloin kokemaan huonoja fiiliksiä. Pahimpia olivat henkiset oireet: masennus, ahdistus, väsymys, hermostuneisuus, motivaation puute ja kiukkuisuus. Fyysisiä oireita oli: palautumattomuus, hermoston väsyminen, painon junnaaminen sekä unettomuus. Tajusin, että nyt ovat asiat pielessä ja jotain ratkaisuja täytyi tehdä. Koin lajia kohtaan motivaation puutetta ja fyysinen olo oli huono. Neljä kertaa kuukaudessa koettu kaukoreissujen jetlag pahensi tilannetta. Olin tien päässä. Päätin muutaman viikon miettimisen jälkeen jättää kilpailut väliin.  Se oli vaikea, mutta paras tekemäni päätös.
Annoin itselleni aikaa palautua niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mietin kuitenkin, etten voisi enää jatkaa tätä kisadieetin ja off-kauden vuorottelua, mikä on varsin tyypillistä elämää fitnessurheilijoille. Olisi löydettävä jokin kestävämpi ja pysyvämpi elämäntapa. Tuntui, että jatkuva nälkä ja epämukava olo vaivasi. Olen ollut aina hyvin kartalla, mitä ravitsemus- ja treenipuolella on meneillään. Low carb-tyyppinen ravinto oli minulle hyvin tuttu. Tiesin myös pintapuolisesti, mitä paleoravinto piti sisällään. Luin paljon netistä erilaista ravintoon liittyvää informaatiota. Päädyin tutkailemaan Helsinki Paleon ja Robb Wolfin sivuja. Sieltä itse asiassa löysin The Paleo Solutionin podcastit. Kuuntelin lyhyessä ajassa jokaisen ja aloin muodostamaan itselleni sopivaa kokonaisuutta. Luin myös The paleo solution ja the paleo solution for athletes kirjat. Loren Cordain, Matt Lalonde ja Chris Kesser ovat antaneet myös paljon hyvää faktaa. Palaset alkoivat loksahtelemaan paikoilleen ja löysin paljon vastauksia, miksi kehoni toimi määrätyllä tavalla. Kehoni oli hälytystilassa, joten toisin sanoen olin tietämättäni hakannut jo vuosia päätäni seinään. Aloitin välittömästi 30 päivän eliminaatiodieetin, jossa jätin kaikki maitotuotteet, sokerit, viljat, riisin, palautumisjuomat, pavut, hedelmät ja makeutusaineet pois. Tiputin treenimääriä ja huolehdin riittävästä levosta. Nukuin vähintään 8 tuntia. Päätin, että teen ratkaisuja jatkon suhteen 30 päivän jälkeen. Tässä ollaan, kolme kuukautta ohjelmaa takana, ja olo on aivan mahtava. Paino on tippunut, kehonkoostumus on parempi kuin kisadieetin puolessavälissä, palaudun treeneistä ja voimatasot ovat kohonneet. Mieli on virkeä ja positiivinen. Syön kolme kertaa päivässä riittävästi, mitään punnitsematta kylläisyyteen asti. Ei herkkuhimoja tai verensokerin heilahteluita. Uskon, että suurin merkitys minulle oli ravinnossa riisin, hedelmien sekä kerran viikossa tapahtuvien herkuttelujen jättäminen pois, unen määrän lisääminen sekä treenimäärien radikaali tiputtaminen. The paleo solution podcastien myötä olen myös löytänyt paljon apua immuunijärjestelmän vahvistamiseen, vaikeisiin pms oireisiin, kilpirauhasen vajaatoimintaan ja korkeisiin kortisolitasoihin. Kaikki vaikuttaa siis kaikkeen ja elimistön toiminta on suuri kokonaisuus. Koko ajan otan innolla lisää selvää  asioista ja haluan oppia elimistön toiminnasta yhä enemmän. Olen kyennyt käyttämään näitä oppeja myös personal trainerin työssä ja tulokset ovat olleet erinomaisia. Uutena haasteena voisi olla kilpailudieetin toteutus paleolla. Uskon, että se toimisi erittäin hyvin ja olisi paljon parempi vaihtoehto perinteisiin kehonrakennusdieetteihin verrattuna.


Helsinki Paleon Jaakko Savolahti tekee erittäin tärkeää työtä. Toivoisin, että yhä useampi kokeilisi paleoravintoa, sillä omakohtaisten kokemusten kautta voin todeta, että se todella toimii. Moni usein miettii, että joutuu luopumaan määrätyistä ruoka-aineista ja kokee sen kovin ahdistavana ajatuksena. Kannustan kokeilemaan, niin usein huomaa, että tilalle saa paljon enemmän. Koen valtavia onnistumisen elämyksiä, sillä olen vihdoin löytämässä pysyvää elämäntapaa, jossa minun on hyvä olla.

Nora Yrjölä

www.kunnonpalvelut.com

15 views0 comments

Recent Posts

See All