Luonnollisen liikkumisen lumo


MovNat! Kiipeilyä, leikkimistä ja könyymistä. Kaikkea sitä kivaa ulkona peuhaamista mitä muksuna teki! Nyt kun sille on keksitty nimi, saavat aikuisetkin tehdä sitä ihan luvan kanssa. Mahtavaa! Mun kävelylenkit keskuspuistossa saivat aivan uusia piirteitä: tasapainoilin kaatuneilla puilla, loikin kiveltä toiselle, kiipeilin kallioilla, tein kivenmurikalla rinnallevetoja ja vaikka mitä muuta hauskaa ja oikeasti funktionaalista puuhaa.

Movnat-henkinen luonnollinen liikkuminen kolahti ja kovaa heti kun törmäsin siihen keväällä 2010: Robb Wolf osallistui Movnat-leirille ja kertoi kokemuksistaan sekä podcastissä, että blogissaan: 1. päivä, 2. päivä, 3. päivä, 4. päivä ja 5. päivä


Movnat

Movnatin on kehittänyt ranskalainen Erwan Le Corre ja se pohjautuu osittain 1900 -luvun alun ranskalaiseen fyysisen koulutuksen järjestelmään nimeltä Methode Naturelle. Le Corre on nimennyt 12 luonnollisen liikkumisen peruselementtiä: käveleminen, juokseminen, hyppääminen, tasapainoilu, neljällä raajalla liikkuminen, kiipeily, nostaminen, kantaminen, heittäminen, kiinniottaminen, puolustautuminen ja uiminen. Le Corren mukaan ihmisellä on luontaisesti kyky liikkua tehokkaalla ja luonnollisella tavalla. Mutta nykyihminen, jota Erwan kutsuu nimellä ”zoo-human”, on niin irtaantunut luonnosta ja siellä liikkumisesta, että hänen tarvitsee oppia nämä taidot uudestaan. Movnatissa harjoiteltavat taidot ovat sovellettavissa suoraan jokapäiväiseen elämään, esimerkiksi tuolin päällä tasapainoilu kattolamppua vaihtaessa tai kyykistyminen ja konttaaminen pienen lapsen kanssa leikkiessä. Ne voivat tulla tarpeeseen myös erilaisissa vaaratilanteissa, esimerkiksi kaverisi nilkka murtuu metsäkävelyllä ja hänet pitää jaksaa kantaa takaisin autolle tai sinun pitää pelastautua palavan talon toisesta kerroksesta. Ja vaikka taitoja ei (toivottavasti!) joutuisikaan soveltamaan tositilanteissa, on niiden harjoittelu todella hauskaa! Tai siltä tämä Erwanin video ainakin musta näyttää.

Tsekkaa myös innostava Outside Onlinen artikkeli Movnatista.

Ilman varpaita

Movnattia tehdään parhaassa tapauksessa paljain jaloin, eli ilman varpaita, niin kuin mä muksuna sanoin, kun yritin sanoa ilman kenkiä tai paljain varpain. Aluksi kannattaa kuitenkin totutella hommaan mahdollisimman kevyet ja ohutpohjaiset kengät jalassa. Mä valitsin movnat-kengiksi Vibramin Fivefingersit. Ne jalassa mulle avautui täysin uusi maailma kallioilla hyppelyyn ja maastojuoksuun. Tasapaino oli ihan toista kuin perinteisten juoksulenkkareiden kanssa ja Vibramit jalassa meno tuntuu jotenkin kevyeltä ja… luonnolliselta! Vibramit jalkaan laittaessa tulee välittömästi sellanen fiilis, että haluaa päästä ulos juoksentelemaan ja leikkimään. Täysin paljain jaloin on vielä kivempaa kulkea ja siihen pyrin aina mahdollisuuksien salliessa, esimerkiksi mökillä. Mutta kaupunkimovnatteiluun Vibramit ovat loistava apuväline. Mulla on Speedit, jotka toimivat hyvin kovemmassakin menossa ja pohjan pito on erinomainen useimmilla pinnoilla.

Tule Helsinki Paleon kanssa puistoon Helsinki päivänä 12.6.!

Olen harjoitellut luonnollista liikkumista yksin ja kavereiden kanssa reilun vuoden verran ja, niin kuin tästäkin postauksesta varmaan käy ilmi, olen aika fiiliksissä siitä!

Esittelen luonnollista liikkumista Helsinki päivänä, sunnuntaina 12.6. Reippaasti Töölönlahdella tapahtumassa. Tsekkaa Helsinki Paleon luonnollisen liikkumisen koulu tapahtuman sivuilta ja tule paikanpäälle harjoittelemaan luonnollisen liikkumisen peruselementtejä! Tapahtuma alkaa klo 10 ja luonnollisen liikkumisen koulun kierrokset starttaavat aina tunnin välein puolelta, ensimmäinen lähtö 10:30 ja viimeinen 16:30. Helsinki Paleon ständin löydät Hesperianpuistosta (aka. Töölönlahdenpuisto), Töölönlahden rantaa pitkin kulkevan kevyen liikenteen väylän varrelta. Nähdään siellä!

Mä en ole (vielä!) käynyt movnat-kurssilla, enkä siten ole sen sertifioitu kouluttaja, mutta se ei tietenkään ole esteenä liikkeiden käytännön harjoittelulle, johon Erwankin kannustaa.

Onko joku muukin innostunut liikkumaan luonnollisesti? Muistatteko lapsuudesta suosikki kiipeilypuuta tai -kiveä? Mulla suosikkikiipeilypuu oli meidän mökin rannan leppä, jossa oli hyvät tukevat oksat alhaalta korkealle latvaan asti. Laittakaa tästä postauksesta heränneitä fiiliksiä kommentteihin!

2 views0 comments

Recent Posts

See All