Kilot eivät lähde kroppaa kituuttamalla vaan hellimällä


Kummasta seuraavista vaihtoehdoista ihmiskroppa, hormonitoiminta ja kokonaisvaltainen hyvinvointi tykkäävät enemmän? Siitä, että kehosta pidetään huolta, sille annetaan riittävästi ravinteikasta ruokaa ja mahdollisuus lepoon ja stressin vähentämiseen ja liikutaan tilanteeseen sopivasti. Vai siitä, että kroppaa kituutetaan nälässä ja täysin riittämättömällä energialla muutama kuukausi samalla kovaa treenaten, toiveena pikainen painonpudotus? Entä kumpaa tyyliä on mahdollista noudattaa loppuelämä?

Kenelläkään ei ole niin kovaa tahdonvoimaa, että nälkä ei sitä lopulta voittaisi. Ja on vaikeaa kuvitella, että kukaan haluaisi elää nälässä ja kituutuksessa loppuelämäänsä. Jossain vaiheessa nälkä ja olemisen kurjuus murtaa tahdonvoiman, vanhat tavat ja vanha syöminen palaavat takaisin ja löydämme itsemme takaisin vanhasta tilanteesta, josta itseämme kurittamalla kovasti toivoimme pääsevämme pois.

Usein tulee eteen tilanne, jossa asiakas murehtii ylimääräisiä sitkeässä olevia kilojaan ja syö joko tietoisesti tai tiedostamattaan todella isoilla miinuskaloreilla, eli selkeästi liian vähän ruokaa. Tämä aiheuttaa alhaisia energiatasoja, jaksamattomuutta ja holtitonta makeanhimoa. Pahimmillaan meno on jatkunut vuosia, joka on saanut kropan aineenvaihdunnan jumiin, hormonitoiminnan häiriintymään ja mahdollisesti kilot hiipimään entisestään ylöspäin. Tähän päälle vielä heitetään kitudieetti ja ihmekuuri toisensa perään, toiveena löytää taikakeino kilojen karistamiseen. Ja homma harvoin toimii, ainakaan pitkäkestoisesti.


Oma ajatukseni on se, että terveyden pitää olla se kärki, joka edellä mennään, ei kilot vaa’alla, kalorit lautasella tai sentit vyötäröllä. Siksi ainoa järkevä tapa pudottaa painoa pysyvästi ja voida samalla hyvin, on tehdä asioita, jotka edistävät monipuolisesti terveyttä. Eli hellimällä kroppaa ravinteikkaalla oikealla ruualla, nukkumalla riittävästi, liikkumalla fiksusti, puuttumalla stressiin jos sitä on liikaa ja nauttimalla elämästä tekemällä itselle oikeasti mieluisia asioita läheistensä kanssa.

Tämä ei tietenkään ole yhtä seksikästä kuin kahden kuukauden pikakuuri ja sen aikana saadut kovat tulokset. Mutta jos tavoittelemme loppuelämän kestävää terveyttä, on terveyttä tukevista elämäntavoista pystyttävä luomaan niin vankat rutiinit, että ne kestävät eteen väistämättä tulevat hässäkät, kiireet ja kriisit. Tämä vaatii aikaa, opettelua ja kärsivällisyyttä.

2 views0 comments