Helsinki PaleoTervetuloa Helsinki Paleo –blogiin. Mikä ihmeen paleo?

Paleo tulee sanasta paleolithic eli vapaasti suomennettuna kivikautinen. Ja tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan ruokavaliota. Kyseessä on siis ruokavalio, joka perustuu luonnollisiin, käsittelemättömiin ruoka-aineisiin.

Oma paleosyöminen alkoi keväällä 2010, eli ”mä aloin vetää paleoo” niinkuin se tuntuu puhekielessä kääntyvän. Vaihdoin ruokavalion sitä jo jonkun aikaa kokeilleen kaverin, keho.netin perustajan Antin, suosituksesta maidottomaan, viljattomaan ja pavuttomaan.

Terveellinen syöminen ja terveelliset elämäntavat yleisesti ovat kiinnostaneet mua koko aikuiselämän ja olen pyrkinyt aina kulloisenkin tiedon valossa syömään terveellisesti. Silti ruuansulatuksen huono toiminta ja vatsavaivat närästyksineen ja ripuleineen olivat jatkuvasti riesana.

Olin jo pidempään spekuloinut mikä voisi olla ihmiselle ”optimaalinen” ruokavalio, eli sellainen mihin olisimme evoluution aikana parhaiten sopeutuneet. Tämän takia paleoruokavalio herätti kiinnostukseni heti, kun siitä kuulin. Se kuulosti intuitiivisesti fiksulta ja tarjosi vastauksia itseä askarruttaneisiin kysymyksiin.


Epäilyistä menestykseen

Aluksi olin silti hyvin epäileväinen ruokavalion käytännön toteutuksesta. Viljatuotteiden pois jättäminen ei tuntunut ylivoimaisen dramaattiselta, sillä olin ollut semivähähiilarisella ruokavaliolla jo muutaman vuoden (siihen tosin sisältyi siivu tai pari ruisleipää per päivä, koska pitäähän suolen saada kuituja!), mutta maitotuotteet olivat isompi kysymys. Mikä niissä nyt voi muka olla vikana? Syö juustoo se kasvattaa luustoo jne. Sitä paitsi, eihän punttiksella ahkerasti viihtyvä mies voi millään tulla toimeen ilman raejuustoo ja rahkaa! Epäluuloisena tykitin Antille ja Merille kasoittain kysymyksiä ja kuuntelin heidän vastauksiaan vatsan ärsytyksestä ja tulehduksesta, enkä oikein halunnut vakuuttua. Lopulta kuitenkin päätin, että kokeillaan nyt sitten, koska homma vaikuttaa fiksulta ja terveelliseltä. Niin loppui raejuuston ja monen muun ruokavaliossa isossa osassa olleen safkan kotiin roudaaminen. Tilalle tuli lisää lihaa, kalaa, kanaa, enemmän munia, täyslihanakkeja, pekonia (siistii!), pähkinöitä ja vielä enemmän kasviksia kuin aikaisemmin.

Maitotuotteista ja viljoista luopuminen sujui kuitenkin ilman suurempia ongelmia (tai en ainakaan enää muista että niitä olisi aiheutunut) ja jotain huikeaa tapahtui; koko aikuisiän vaivanneet vatsavaivat lakkasivat kahdessa viikossa! Vatsa ei murissut, pörissyt, kiertänyt eikä muutenkaan sekoillut, vessareissut kestivät viisi minuuttia aiemman 45 minuutin sijaan ja tavarakin tuli ihan normipökäleinä. Huikea parannus elämänlaatuun! Lisäksi vaikutti, että jo ennestään melko vähäinen rasvakerros navan seudulla pieneni, vaikka en sillä hetkellä pariin kuukauteen pystynyt käymään edes treenaamassa, what! Olin myyty välittömästi ja nyt reilun vuoden ”paleon vetämisen” jälkeen fiilis on edelleen hyvä, eikä paluuta entiseen todellakaan ole näkyvissä. Oujee!


What’s in it for me?

Olen hehkuttanut paleon terveysvaikutuksista kaikille, jotka ovat halunneet kuunnella (ja useille, jotka eivät välttämättä ole halunneet kuunnella, pahoittelut heille!). Ehkä tämän blogin myötä maltan olla tohkeilematta asiasta niille, joita se ei niin kiinnosta. Tosin aika moni on jo innostunut puheitteni kannustamana muuttamaan ruokavaliotaan, esimerkiksi faija, joka on ekaa kertaa 40 vuoteen ilman vatsahappolääkitystä ja on saanut tunnin lisää aikaa päivään lisääntyneen energian ansiosta. Lisäksi faija on saanut useita kavereitaan kiinnostumaan ja muuttamaan syömistään. Myös joukkuekaverini Petja kiinnostui paleosta. Hän oli jo hakeutumassa leikkaukseen refluksitaudin takia, mutta paleoon siirtymisen myötä närästys alkoi helpottamaan välittömästi ja muuttui oireettomaksi kahdessa viikossa. Lisäksi kaverille lempinimen ”Pesupallo” antanut pömppömaha rupesi pienenemään kovaa vauhtia ja lopulta painoa lähti pysyvästi 15 kg.

Jatkossa tässä blogissa on tarkoitus esitellä mulle kertynyttä, mun mielestä oleellista ja tärkeää tai muuten vain mielenkiintoista tietoa ja ainakin useimmiten jonkinlaisella paleokulmalla (hence the name!). Aluksi ajattelin paleota pelkkänä ruokavaliona, mutta mitä enemmän asiaan tutustun, sitä kokonaisvaltaisempi elämäntapa siitä vaikuttaa tulevan ja yhä useampia hyvinvoinnin osa-alueita tarkastelee paleoviitekehyksen avulla, esim. unen ja levon tärkeys, stressinhallinta, liikunta, sosiaaliset suhteet ja hauskanpito. Niistä kaikista lisää tulevissa postauksissa.

Kannattaa lähettää kysymyksiä ja kokemuksia joko meilitse tai sitten postausten kommentteihin, mä annan mielelläni vinkkejä ja autan nyt kertyneen kokemuksen pohjalta kaikkia kiinnostuneita!

Tervetuloa mukaan!

7 views0 comments

Recent Posts

See All